2. ORGANISEREN

Onze ambitie: de gemeente zo inrichten dat iedere bewoner zich veilig, volledig geïnformeerd en actief betrokken voelt bij het leven in Linkebeek.

Wij streven ernaar de burgers hoogwaardige diensten te bieden door een rigoureus en goed beheer van de middelen te bevorderen. Ons doel is de burgerparticipatie te versterken, de levenskwaliteit te verbeteren door middel van moderne en toegankelijke infrastructuur en te zorgen voor meer veiligheid en financiële transparantie.

Politie & Beveiliging

Ons doel is de veiligheid van alle inwoners te waarborgen en een cultuur van collectieve waakzaamheid te bevorderen.

Specifieke maatregelen en initiatieven:

  1. Installatie van lichtterminals op wandelpaden: Lichtterminals plaatsen om wandelpaden te beveiligen en te verlichten, om openbare ruimtes ’s avonds toegankelijker en veiliger te maken.
  2. Fotovoltaïsche snelheidsindicatoren op strategische gebieden: Installeren van snelheidssignaleringsapparatuur op zonne-energie op belangrijke locaties om de naleving van snelheidslimieten aan te moedigen.
  3. Organisatie van pedibusroutes voor veilig toezicht naar de school: Pedibusroutes opzetten – van school naar bepaalde ontmoetingsplaatsen en vice versa – om de veiligheid van kinderen op weg naar school te waarborgen, in samenwerking met de oudervereniging.
  4. Lokale Nabijheidsbescherming (PLP) in samenwerking met de politie: In samenwerking met de politiezone een netwerk voor buurtbewaking ontwikkelen om huizen tijdens vakantieperioden en langdurige afwezigheid te monitoren.
  5. Herziening van het gemeentelijk rampenplan: Het gemeentelijk rampenbeheersplan actualiseren en optimaliseren om de paraatheid en respons in geval van een crisissituatie te verbeteren.
  6. Installatie van radars in samenwerking met het politiegebied: Positieradars in samenwerking met de politiezone om de snelheid op de hotspots van de gemeente te bewaken en te controleren.
  7. Versterking van de snelheidscontroles: Intensivering van de frequentie en effectiviteit van snelheidscontroles, in samenwerking met de politiezone, om overschrijdingen te voorkomen.
  8. Bewoners bewust maken van de noodzaak om gebieden te respecteren die beperkt zijn tot 30 km/u: Organiseren wedstrijden voor het creëren van bewegwijzering, waardoor bewoners zich verplichten om de snelheidslimieten te respecteren.
  9. Verbetering van de veiligheid rond scholen: Versterking van de veiligheidsmaatregelen (Kiss & Ride area) rond scholen om de bescherming van kinderen en de systematische aanwezigheid van een bewaker te waarborgen.
  10. Gratis uitreiking van stickers om de aanwezigheid van huisdieren in geval van brand aan te geven: Gratis stickers uitdelen om reddingsdiensten te informeren over de aanwezigheid van huisdieren tijdens branden.
  11. Intensievere bestrijding van milieuonbeschadigingen: Strenge maatregelen nemen om illegale afvalstortplaatsen te bestrijden, met passende sancties.
  12. Bestrijding van graffiti: De strijd tegen graffiti opvoeren door evenredige sancties op te leggen, zoals openbare werken, om de netheid en esthetiek van de gemeente te behouden.

Ontwikkeling van ons territorium

Ons doel is ervoor te zorgen voor een harmonieuze integratie van nieuwe stedelijke projecten met behoud van het groene en duurzame karakter van ons dorp.

Specifieke maatregelen en initiatieven:

  1. Oprichting van een register voor de gemeentelijke gebouwen die asbest bevatten en ontwikkeling van een actieplan op basis van de vastgestelde risico’s: Aangezien de gezondheid van onze gebruikers en werknemers een topprioriteit is, stellen we voor om een uitgebreide inventaris op te stellen van gemeentelijke gebouwen die asbest bevatten, gevolgd door een gestructureerd interventieplan om de bijbehorende risico’s te beheersen.
  2. Voorstel voor een dynamische stedenbouwkundige verordening: Ontwikkelen van een flexibele en responsieve stedenbouwkundige regelgeving, in staat om zich aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen. Deze regelgeving zal periodiek worden bijgewerkt om innovaties in duurzaam bouwen op te nemen, evenals nieuwe milieu- en regelgevingseisen.
  3. Raadpleging van de GECORO-groep voor elke nieuwbouw: Om de consistentie en kwaliteit van bouwprojecten te waarborgen, verbinden wij ons ertoe om de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening systematisch te betrekken bij de evaluatie van elke nieuwbouw. Deze aanpak heeft tot doel ervoor te zorgen dat projecten voldoen aan de normen van kwaliteit, landschapsintegratie en duurzaamheid, en tegelijkertijd te zorgen voor participatieve planning en meer transparantie in besluitvormingsprocessen.
  4. Haalbaarheidsstudie voor de installatie van openbare toiletten: We zijn van plan om onderzoek uit te voeren om de noden te evalueren, geschikte locaties te identificeren en de meest haalbare oplossingen voor openbare toiletten te bepalen.. Dit initiatief heeft tot doel het comfort van bewoners en bezoekers te verbeteren, vooral in de drukste gebieden.
  5. Oprichting van een helpdesk voor regionale onlinediensten: We willen een maandelijkse permanentie op afspraak instellen, gewijd aan het ondersteunen van burgers bij het gebruik van regionale online diensten (“Omgevingsloket”). Dit initiatief heeft tot doel gepersonaliseerde ondersteuning te bieden voor administratieve procedures en zo de toegang tot en het gebruik van digitale diensten voor al onze burgers te vergemakkelijken.
  6. Herontwikkeling van parkeerplaatsen bij Hoeve Holleken: We zijn van plan om de parkeercapaciteit op Hoeve Holleken te vergroten om tegemoet te komen aan de groeiende mobiliteits- en parkeerbehoeften in dit gebied. Hiervoor zal in overleg met omwonenden een impactstudie worden uitgevoerd.

Gemeentelijke administratie

Onze wil: een goed functionerende openbare dienst ten dienste van de burgers!

Specifieke maatregelen en initiatieven:

  1. Organisatie van een stand-by op zaterdagochtend voor burgers: Om tegemoet te komen aan de behoeften van burgers die op weekdagen niet naar het gemeentehuis kunnen gaan, stellen we voor om de zaterdagochtend stand-by opnieuw in te stellen, zoals deze was tot 2018.
  2. Om de zes maanden nieuwe bewoners verwelkomen: We zijn ook van plan om de nieuwe inwoners van de gemeente te eren door een halfjaarlijkse receptie te reorganiseren met een specifieke informatiesessie. Deze bijeenkomst zal hen in staat stellen om de verschillende diensten en activiteiten aangeboden door de gemeente te ontdekken, terwijl ze een aangenaam moment delen met een drankje. 
  3. Installatie van een geldautomaat: Afronding van de nodige stappen met het neutrale netwerk van geldautomaten in België (Batopin) om een cash pick-up point te installeren in onze gemeente. Er zal ook contact worden opgenomen met de postdienst.
  4. Zorgen voor welzijn op het werk voor al het gemeentepersoneel: Het welzijn op het werk van alle medewerkers en medewerkers in de gemeente is een fundamentele prioriteit. Gezien de moeilijkheden bij het werven voor bepaalde functies, zal een grondige analyse van bestaande processen en beschikbare hulpmiddelen nodig zijn om de diensten te optimaliseren en aan de behoeften van de teams te voldoen. We zullen er dus voor zorgen dat elk lid van het gemeentepersoneel over de effectieve instrumenten beschikt die nodig zijn voor de uitvoering van zijn taken, toegang heeft tot adequate opleiding en wordt gewaardeerd en gemachtigd. Het is van essentieel belang een constructieve en positieve werkomgeving te handhaven, op basis van een open en voortdurende dialoog tussen politici en de overheid. We streven ernaar om een echte bedrijfscultuur te ontwikkelen, waarbij elke werknemer en medewerker zich volledig betrokken en ondersteund voelt in hun verantwoordelijkheden.
  5. Controle op de organisatie van het gemeentebestuur: Het waarborgen van een kwaliteitsvolle, effectieve, efficiënte en ethische dienstverlening aan de bevolking vereist de optimalisatie van menselijke en financiële middelen, transparante processen en duidelijke en toegankelijke procedures, met inachtneming van de geldende regelgeving. We zetten ons in om ervoor te zorgen dat het gemeentebestuur optimaal, transparant en volledig in overeenstemming met de behoeften en verwachtingen van de inwoners functioneert, in de nationale taal van hun keuze.

Financiën & goed bestuur

Onze wens en doel is om solide gemeentelijke financiën te handhaven, ondersteund door weloverwogen beslissingen en eerlijke belastingheffing, om een efficiënte en effectieve openbare dienst voor onze burgers te garanderen.

Specifieke maatregelen en initiatieven:

  1. Zorgen voor een rigoureus beheer van de gemeentelijke financiën: Wij verbinden ons ertoe een verhoging van de belastingdruk en de schuldenlast tijdens het mandaat te vermijden en een voorbeeldig financieel beheer te waarborgen. Dit omvat een zorgvuldige begrotingsplanning, voortdurende controle van de financiën en de uitvoering van het project met behulp van nauwkeurige indicatoren, evenals aanpassing of herbeoordeling indien nodig. Volledige transparantie en de invoering van innovatieve en effectieve managementpraktijken zullen de kern van deze aanpak vormen.
  2. Vermenigvuldigen van  initiatieven om regionale en federale subsidies te verkrijgen: Wij zullen ernaar streven alle op regionaal en federaal niveau beschikbare hefbomen van subsidies en financiering te activeren, met name op het gebied van milieu, sociale zaken en openbare werken, om gemeentelijke projecten te financieren zonder de lokale begroting te verhogen.
  3. Een kostenbesparend beleid voeren: We zullen maatregelen identificeren en implementeren, zoals het stroomlijnen van administratieve processen, het verminderen van verspilling en het toepassen van efficiëntere aankooppraktijken, met als doel de kosten te verlagen zonder de kwaliteit van de aan de bevolking aangeboden diensten in gevaar te brengen.
  4. Verbetering en ondersteuning van de projectcultuur en het projectbeheer: We zullen een rigoureuze projectmanagementcultuur implementeren, essentieel om de prestaties van de organisatie te verbeteren en financiële risico’s te verminderen. De nadruk zal worden gelegd op het vaststellen van praktijken die een doeltreffende planning, uitvoering en toezicht op alle projecten bevorderen en tegelijkertijd zorgen voor transparantie en verantwoordingsplicht.
  5. Bevordering van burgerparticipatie: We zullen de betrokkenheid van burgers bij het begrotingsproces versterken door middel van jaarlijkse openbare raadplegingen en open vergaderingen. Deze initiatieven hebben tot doel de transparantie te vergroten, gedeelde prioriteiten te bevorderen en te zorgen voor gedeeld bestuur.
  6. Bevordering van financiële transparantie om vertrouwen op te bouwen: We publiceren jaarlijks de begroting en halfjaarlijks op de website van de gemeente een duidelijk en gedetailleerd financieel verslag, zowel voor het OCMW als voor de gemeente, zodat burgers kunnen begrijpen hoe overheidsmiddelen zijn toegewezen, worden gebruikt en kunnen controleren of de begrotingsvastleggingen worden nageleefd.
  7. Opstelling en uitvoering van een handvest van goed bestuur: We zullen een handvest opstellen met de beginselen van goed bestuur aangepast aan het gemeentelijke niveau, dat we zullen voorstellen voor ondertekening door elk gemeenteraadslid en lid van het OCMW. Dit handvest is bedoeld om een gemeenschappelijke inzet voor ethiek, transparantie en verantwoordingsplicht bij het beheer van gemeentelijke zaken te formaliseren.

Communicatie

Het is onze bedoeling om ons in te zetten voor een digitale en participatieve transformatie om de transparantie, toegankelijkheid en efficiëntie van gemeentelijke diensten te verbeteren.

Specifieke maatregelen en initiatieven:

    1. Verbetering van de informatie over onlinediensten en digitalisering: We zijn toegewijd aan het verrijken en vereenvoudigen van de toegang tot informatie over online diensten, terwijl we doorgaan met het digitaliseren van administratieve procedures om de interactie met de gemeente te vergemakkelijken.
    2. Actualisering van de gratis informatiegids van de gemeente: We zullen een uitgebreide herziening van de gemeenschappelijke gids uitvoeren, die essentiële informatie bevat over gezondheid, scholen, markten en andere diensten, om ervoor te zorgen dat deze een waardevolle en actuele bron blijft voor alle bewoners.
    3. Bevordering van maandelijkse gemeentelijke informatie in elektronische versie: In een poging om onze CO2-voetafdruk te verkleinen en de kosten te verlagen, zullen we de verspreiding van gemeentelijke informatie in elektronische vorm bevorderen, terwijl we een papieren versie blijven aanbieden aan degenen die erom vragen.
    4. Installatie van een digitaal billboard: We zullen voorstellen om een digitaal billboard in de gemeente te installeren om essentiële informatie en gemeentelijke activiteiten gratis te verspreiden, zodat alle burgers snel en gemakkelijk toegang hebben tot informatie.
    5. Installatie van een ideeëndoos bij de ingang van het stadhuis: Om de burgerparticipatie te versterken, zullen we een anonieme en gemakkelijk toegankelijke ideeënbox opzetten voor alle bezoekers, zodat iedereen zijn voorstellen en meningen kan delen en een gevoel van verbondenheid en actieve betrokkenheid bij het gemeenschapsleven kan aanmoedigen.
    6. Jaarlijks tevredenheidsoverleg: Net als het proces dat is gestart met de pre-verkiezingscampagne “1630LBK”, organiseren we een jaarlijks overleg met de bevolking om ons lokale beleid te evalueren en beter te voldoen aan de verwachtingen van de inwoners. De resultaten zullen in volledige transparantie worden gepubliceerd.
    7. Jaarlijkse informatie over de voortgang van lopende projecten: Naast het financieel verslag zal een halfjaarlijks verslag over de voortgang van lopende projecten worden gepubliceerd op de website van de gemeente, om volledige transparantie en regelmatige communicatie met de burgers te waarborgen.
    8. De website van de gemeente nieuw leven inblazen, de Facebook- en Instagram-pagina’s bijwerken: We zetten ons in voor een volledige revisie van de website van de gemeente, om deze dynamischer, intuïtiever en toegankelijker te maken voor iedereen. Bovendien, hoewel de officiële Facebook- en Instagram-pagina’s van de gemeente al aanwezig zijn, is het absoluut noodzakelijk om ze nieuw leven in te blazen om hun impact en bereik te vergroten. We streven ernaar onze aanwezigheid op deze platforms te versterken, met behulp van moderne en boeiende communicatiestrategieën, om de verspreiding van informatie te verbeteren en meer directe en regelmatige interactie met bewoners te bevorderen.
    9. Lancering van de rubriek “Plichten van de  burger” op onze communicatiekanalen: We zullen op onze verschillende communicatienetwerken een nieuw deel voorstellen met de titel “Verplichting van de burger”, bedoeld om de bevolking te informeren over de verschillende burgerlijke verplichtingen die elke bewoner moet respecteren voor het welzijn en de goede werking van ons dorp, zoals het verwijderen van sneeuw van voetpaden, het snoeien van de  heggen of het onderhoud van goten.
    10. Buurtreferenten: Met het oog op efficiëntie en nabijheid stellen we voor om in elke buurt een paar vrijwillige bewoners aan te stellen. Hun taak zal zijn om opmerkingen en verzoeken van hun buren te ontvangen en zo de communicatie tussen bewoners en de lokale overheid te vergemakkelijken. Het doel van deze regeling is om de sociale banden te versterken en ervoor te zorgen dat er actief wordt geluisterd naar wat er in de buurt leeft.

 

Klik op de thema's hieronder voor meer informatie.