Dossier GEN: compromis of machtsvertoon?
Het project van het Gewestelijk ExpresNet (GEN), dat meer dan 25 jaar geleden werd opgestart, voorzag oorspronkelijk de aanleg van vier sporen over het hele traject van lijn 124 (Charleroi-Brussel). Sinds 2017 wordt dit project echter geblokkeerd door juridische procedures en een gebrek aan een compromis, terwijl het nochtans een grote kans biedt voor de regionale mobiliteit.
Trouw aan haar engagement voor het milieu en de levenskwaliteit van de inwoners van Linkebeek, heeft 1630LKB zich steeds uitgesproken voor een alternatief voor de vier sporen, ervan overtuigd dat een beter geïntegreerde en bewonersvriendelijke oplossing mogelijk was. De onderhandelingen die in het begin van 2024 opnieuw op gang zijn gebracht op initiatief van Damien Thiéry, hebben geleid tot een compromisvoorstel, waardoor een veralgemeende uitbreiding naar vier sporen doorheen de gemeente kon worden vermeden.
Op maandag 10 maart vond in het gemeentehuis een informatievergadering plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van INFRABEL en TUC RAIL, evenals gemandateerde politici en kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. Tijdens deze presentatie werd de stand van zaken van het project toegelicht en werd het voorstel gepresenteerd dat de blokkering van de werken tussen Linkebeek en Sint-Genesius-Rode moet doorbreken.
Een uitgestoken hand voor een evenwichtig compromis
De discussies over de vier sporen doorheen Linkebeek hebben spanningen veroorzaakt tussen burgers, lokale overheden en INFRABEL/TUC RAIL.”. De gerechtvaardigde bezwaren, vooral met betrekking tot de impact op het milieu en de levenskwaliteit van de inwoners, zijn door INFRABEL en TUC RAIL erkend, wat geleid heeft tot een aangepast voorstel, in overeenstemming met de technische en veiligheidsnormen aanbevolen door de Internationale Spoorwegunie (UIC).
Dit voorstel omvat:
- Behoud van vier sporen enkel tussen Eigenbrakel en Holleken ;
- Beperking tot twee sporen vanaf Holleken tot Brussel-Zuid ;
- Schrapping van de halte in station Linkebeek, vervangen door een enige halte in Moensberg ;
- Beperking van zware infrastructuur : Het verminderen van betonnen muren, het verlagen van de hoogte of vervangen door taluds/muurtjes, betere landschapsintegratie en maatregelen om geluidsoverlast te beperken.”Opmerking: dit gewijzigde voorstel houdt de afschaffing in van één P-trein vanuit Charleroi (moet nog onderhandeld worden).
Machtsvertoon vermijden, en een oplossing aangrijpen
Hoewel deze oplossing de impact op de gemeente beperkt, betekent ze toch de afschaffing van de halte in station Linkebeek, ten voordele van station Moensberg, dat op slechts 800 meter afstand ligt. Als compensatie voorzien INFRABEL en TUC RAIL de aanleg van een veilige en verlichte voetgangersbrug, specifiek om de toegang van leerlingen van het Atheneum van Ukkel 2 te vergemakkelijken, evenals een betere treinverbinding in station Holleken.
De fusie van de stations Linkebeek en Moensberg, waarvan de infrastructuur wordt gemoderniseerd en dat beschikt over een parking en toegang voor personen met beperkte mobiliteit (PBM), lijkt daardoor de beste en laatste optie om machtsvertoon en de uitbreiding naar vier sporen in de hele gemeente te vermijden.
Voor lijn 124 zouden 4 S1-treinen en 3 rechtstreekse treinen (2 IC en 1 P) station Moensberg bedienen, naast 2 S5-treinen en 1 S7-trein op lijn 26.
De uitvoering van deze oplossing vereist de intrekking van alle juridische procedures door de gemeente, de burgercollectieven en individuele eisers. Vervolgens zou een juridisch bindend akkoord een moratorium van 12 jaar garanderen, waardoor elke uitbreiding naar vier sporen voorbij Holleken wordt uitgesloten.
1630LKB: voor een pragmatische en verantwoordelijke oplossing
Onze prioriteiten blijven onveranderd: het is van essentieel belang dat dit project, dat al jaren vertraging heeft opgelopen en aanzienlijke publieke middelen heeft opgeslokt, eindelijk wordt voltooid in het belang van de burgers, met respect voor het milieu en in een constructieve dialoog.
Wij zijn ervan overtuigd dat het nieuwe voorstel, hoewel niet perfect, een redelijke compromisoplossing biedt. Het voorkomt een machtsvertoon en een vier-sporenuitbreiding doorheen de hele gemeente, beperkt de milieu-impact en zorgt voor een significante verbetering van de regionale mobiliteit.
Wij roepen daarom alle betrokken actoren, inclusief de meerderheid, op om dit voorstel met pragmatisme en verantwoordelijkheid te bestuderen. Het is nu tijd om te beslissen: laten we samen deze kans grijpen om uit deze impasse te geraken en een evenwichtige oplossing voor Linkebeek en haar inwoners te realiseren.