In deze derde nieuwsbrief blikken we terug op de belangrijkste onderwerpen van de laatste gemeenteraad en de concrete vooruitgang voor onze gemeente. Van de benoeming van Roel Leemans als schepen tot de evolutie van het GEN-dossier, en van de verdeling van bevoegdheden tot milieuprojecten, we bieden u een helder en transparant overzicht van de actuele uitdagingen.
Bij 1630LKB blijven we ons inzetten voor een efficiënt bestuur, open communicatie en beslissingen die het algemeen belang van Linkebeek dienen.
Ter herinnering: onze rubrieken & de onderwerpen van de nieuwsbrief:
- Organiseren: Een efficiënte en transparante organisatie verzekeren, waarbij elke beslissing bijdraagt aan de samenhang van de gemeente.
- Verslag van de Gemeenteraad van 24 februari & benoeming van schepen Roel Leemans
- Bevoegdheden van het College van Burgemeester en Schepenen
- Verplaatsen: Mobiliteit en veiligheid van de inwoners verbeteren, en zo buurten en mensen met elkaar verbinden.
- GEN
- Huidige openbare werken (nota van de schepen)
- Hollebeekstraat
- Krekelendries
- Ontwikkelen: De lokale economie stimuleren door kansen te creëren die voor iedereen gunstig zijn.
- Respecteren: Onze landelijke leefomgeving behouden en duurzame ontwikkeling bevorderen in harmonie met ons milieu.
- LEKP-plan (Het Lokaal Energie- en Klimaatpact) – resultaten 0.1
- Restauratie van de pastorie
- Delen: Cultuur, sport en ontmoetingsmomenten aanmoedigen en zo het sociale leven bevorderen.
- Holleken Hoeve : Vernieuwing van de bestuurders van de Holleken Hoeve
- Begeleiden: Diensten aanbieden die aangepast zijn aan elke levensfase en de inwoners continu ondersteunen.
Organiseren
-
Verslag van de Gemeenteraad van 24 februari & benoeming van schepen Roel Leemans
De laatste Gemeenteraad vond plaats op maandag 24 februari, met aanwezigheid van alle raadsleden. De agenda blijft raadpleegbaar op de gemeentelijke website. In deze nieuwsbrief komen we terug op de belangrijkste onderwerpen die tijdens deze vergadering aan bod kwamen.
Deze vergadering duurde uitzonderlijk lang vanwege de nodige stemrondes voor de benoeming van vertegenwoordigers in de verschillende para- en intergemeentelijke organisaties waar Linkebeek deel van uitmaakt.
Allereerst feliciteert 1630LKB Roel Leemans, die de eed heeft afgelegd als nieuwe schepen na de benoeming van Yves Ghequiere als Burgemeester. Het College van Burgemeester en Schepenen is nu officieel gevormd en de bevoegdheden zijn besproken.
-
Bevoegdheden van het College van Burgemeester en Schepenen
Een specifieke werking binnen faciliteitengemeenten
Een schepen is een lid van het College van Burgemeester en Schepenen en is verantwoordelijk voor het beheer van de gemeente, samen met de Burgemeester. In theorie krijgt elk lid specifieke bevoegdheden toegewezen om een efficiënt bestuur te waarborgen. In de praktijk beheert een schepen zijn dossiers, stelt oplossingen voor, implementeert projecten en mobiliseert de nodige financiële en menselijke middelen.
De rol van schepenen en de uitdagingen van bestuur
De bevoegdheden zijn niet wettelijk vastgelegd, wat betekent dat de leden van het College in principe kunnen samenwerken rond verschillende onderwerpen. Maar wat gebeurt er als een oppositie schepen het niet eens is met een project of niet over de nodige middelen beschikt om zijn missie uit te voeren?
De wetgever bepaalt dat het College zijn beslissingen bij consensus neemt. Bij onenigheid wordt het onderwerp besproken en gestemd in de gemeenteraad, wat het besluitvormingsproces aanzienlijk vertraagt. De meerderheid heeft dus de volledige macht om haar projecten uit te voeren, terwijl de minderheid alleen bepaalde beslissingen kan vertragen om een betere reflectie te stimuleren.
Toewijzing van bevoegdheden: een strategisch onderwerp
In deze bijzondere context is de verdeling van bevoegdheden binnen het College zorgvuldig overwogen. We willen echter benadrukken dat de lijst van de Burgemeester deze verdeling heeft gepubliceerd zonder de goedkeuring van Damien Thiéry. Bovendien zijn sommige informatieverzoeken van Thiéry niet opgenomen in de officiële communicatie.
1630LKB blijft zich inzetten om met ernst en transparantie te werken in het belang van alle inwoners van Linkebeek.
Wat is de complexiteit voor een oppositielid in een gemeente met taalfaciliteiten?
In een gemeente met taalfaciliteiten zoals Linkebeek, kan een oppositielid verschillende uitdagingen tegenkomen:
- Taalgevoeligheden: De spanningen tussen de verschillende taalgroepen kunnen de besluitvorming en communicatie bemoeilijken.
- Lokale politiek: Een oppositielid heeft minder toegang tot de beleidsvorming dan de schepenen van de meerderheid, wat het moeilijker maakt om invloed uit te oefenen op de beslissingen.
- Balans van belangen: Vaak moeten de belangen van verschillende gemeenschappen worden verzoend, wat de beslissingen complexer maakt.
- Juridische: De bijzondere status van de gemeente kan leiden tot extra juridische beperkingen of vereisten.
Huidige lijst van bevoegdheden en bijzonderheden
Yves Ghequiere – Burgemeester
- Politie
- Brandweer
- Veiligheid
- Burgerlijke stand & Bevolking
- Onderwijs
- Afvalbeleid
- Dierenwelzijn
- Algemene zaken
- Juridische zaken
- Administratief personeel
Damien Thiéry – Eerste Schepen
- Openbare werken (vanaf 15 maart, met uitzondering van het dossier van de Hollebeekstraat – Amnesty rotonde)
- Begraafplaatsen
- Sport en sportinfrastructuur
- Gemeentelijke arbeiders (in samenwerking met Roel Leemans)
- Senioren
Opgemerkt moet worden dat de burgemeester erop heeft aangedrongen het onderwijs over te nemen.
Cédric Letier – Tweede Schepen
- Mobiliteit / GEN
- Sociale zaken
- Gelijke kansen
- Jeugd & Jonge kinderen
- Huisvesting
- Volksgezondheid
- Cultuur & Bibliotheek
- Feestelijkheden & Evenementen
- Jumelage
- Lokale economie & handel
- Kerkfabriek / Erediensten
- Gemeentelijke communicatie
Roel Leemans – Derde Schepen
- Financiën
- Ruimtelijke ordening & Stedenbouw
- Erfgoed
- Milieu
- Groene ruimten
- Openbare netheid
- Informatica
- Gemeentelijke arbeiders
Verplaatsen
-
GEN
Een concreet compromis voor het GEN-dossier eindelijk op tafel in Linkebeek
Na een jaar overleg onder leiding van een lid van 1630LKB is er een belangrijke doorbraak in het GEN-dossier: op 5 februari 2025 kwam de CEO van Infrabel persoonlijk naar Linkebeek om aan het College een compromisvoorstel voor te leggen, uitgewerkt met TUC Rail.
Dit uitzonderlijke initiatief illustreert de reële wil om het project vooruit te helpen via dialoog en overleg.
Het compromis houdt een gemengde configuratie in: een vier spoorstructuur op een deel van het grondgebied en een twee spoorsectie tussen Holleken en station Linkebeek. Dit ongekende voorstel na 20 jaar besluiteloosheid kan eindelijk de realisatie van het GEN op lijn 124 mogelijk maken.
Momenteel blokkeren drie beroepen het project in zijn huidige versie (vier sporen over het hele grondgebied):
- Een beroep van het gemeentebestuur.
- Een beroep van de buurtbewoners.
- Een individueel beroep om taalkundige en communautaire redenen.
Infrabel en TUC Rail stellen nu een alternatief voor: verder werken op basis van hun nieuwe project, dat het vier sporen-plan in Linkebeek beperkt, mits de indieners van de beroepen deze intrekken.
Er zijn drie opties op tafel:
- De dialoog aangaan met Infrabel en TUC Rail om het project af te ronden, in ruil voor garanties over de twee sporen secties en onderhandelingen over milieu- en stedelijke compensaties.
- Een vier sporen-structuur aanvaarden voor het hele grondgebied, wat ook compensaties oplevert.
- De beroepen handhaven, wat kan leiden tot een tweejarige vertraging zonder enige compensatie.
Onder deze opties lijkt de dialoog de meest redelijke keuze. De CEO van Infrabel zal op 10 maart een nieuwe infosessie houden voor de kandidaten van de laatste gemeenteraadsverkiezingen.
-
Huidige openbare werken (nota van de schepen)
Hollebeekstraat
De riolerings- en afwateringswerken op het laatste stuk van de Hollebeekstraat, tot aan het rondpunt Amnesty, zijn eind februari begonnen. Hoewel de communicatie rond het project verbeterd kan worden, moedigen wij u aan om de voortgang van de werken te volgen op de gemeentelijke website: 6. Openbare Werken – Linkebeek .
Op verzoek van 1630LKB heeft de schepen die verantwoordelijk is voor het dossier, Damien Thièry, zich op 4 maart 2025 ertoe verbonden om elke veertien dagen een update te publiceren op de gemeentelijke website. Deze communicatie zal de burgers informeren over de voortgang van de werken, mogelijke vertragingen en de gevolgen daarvan voor de mobiliteit van de Linkebeekse bewoners.
Daarnaast hebben wij gevraagd om een pendeldienst tussen Holleken en het centrum van Linkebeek op te zetten om het tijdelijke wegvallen van buslijn 155 te compenseren. De schepen voor mobiliteit heeft zich bereid verklaard om dit verzoek te onderzoeken.
De werken zouden ten minste duren tot september 2025. We blijven alert voor hun impact en de implementatie van passende oplossingen.
Krekelendries
De weg van Krekelendries is begin 2025 opnieuw opengesteld na renovatiewerken. Deze kleine straat van enkele tientallen meters verbindt de Hollebeekstraat met de Drève des Fauvettes. Het beschikt nu over een speciale asfaltlaag die een betere waterabsorptie mogelijk maakt, gezien de zeer specifieke topografie, wat zorgt voor een langere levensduur dan traditionele verharding.
Deze uitgave is gedaan in een testlogica, zodat het, indien succesvol, kan worden toegepast op andere wegen in onze mooie gemeente. Deze specifieke verhardingbrengt echter een hogere kost met zich mee, zo’n honderdduizend euro voor deze paar tientallen meters, wat vragen oproept over de toepassing op grotere schaal. Dit is een investering die vergeleken moet worden met de kosten voor herstelling en onderhoud op lange termijn.
Respecteren
-
LEKP-plan (Het Lokaal Energie- en Klimaatpact) – resultaten 0.1
Vooruitgang van het Lokaal Energie- en Klimaatpact in Linkebeek
Tijdens de laatste gemeenteraad op 24 februari werd de voortgang van het LEKP – Het Lokaal Energie- en Klimaatpact gepresenteerd. Dit plan, dat toegankelijk is voor het publiek (zie de link naar het rapport), heeft tot doel de klimaatactie op lokaal niveau te versterken, in samenwerking met de gemeenten.
LEKP, een engagement voor de toekomst
Het LEKP (Lokaal Energie- en Klimaatpact) is een initiatief van de Vlaamse regering binnen het kader van de Europese Green Deal, met als doel de ecologische transitie te versnellen. Het pact steunt op vier belangrijke
- Vergroening van de stad: Het planten van één boom per inwoner en het aanleggen van groene ruimtes om de biodiversiteit en de levenskwaliteit te verbeteren.
- Participatieve energie: Burgers aanmoedigen om deel te nemen aan de energietransitie (zonnepanelen, energiebesparing).
- Duurzame mobiliteit: Actieve vervoerswijzen (wandelen, fietsen) en gedeeld vervoer (carpooling, elektrische voertuigen) promoten.
- waterbeheer: de opvang en het gebruik van regenwater verbeteren om dat de klimaatuidadingen aan te gaan
Hoe staat Linkebeek ervoor?
De gemeente Linkebeek sloot zich aan bij het LEKP tijdens de vorige legislatuur (in 2021), hoewel wij onze bedenkingen hadden bij bepaalde onhaalbare doelstellingen voor onze gemeente. Tijdens de laatste gemeenteraad werd een stand van zaken gepresenteerd. De gemeente heeft tot 2030 de tijd om de vastgelegde doelstellingen te halen.
Helaas tonen de rapportcijfers aan dat de resultaten na zes jaar legislatuur teleurstellend zijn en dat Linkebeek ver achterloopt op de beoogde doelstellingen. Tot op heden blijven de concrete verwezenlijkingen
- Vergroening van de speelplaats van de gemeenteschool, gepland voor voltooiing in maart.
- Aanplanting van enkele bomen, maar zonder een gestructureerd plan, zoals op het Square des Braves, waardoor de ecologische impact beperkt blijft.
- “Oasis”-project bij Linkebeek Sport, nog steeds in afwachting van realisatie.
- Renovatie van het Krekelendries-pad met een waterdoorlatende bekleding.
Een engagement dat versterkt moet worden
De financiering van deze projecten is deels afhankelijk van subsidies, maar de gemeente moet de nodige budgetten aanvullen. Het is daarom cruciaal om de voortgang nauwlettend te volgen om verdere vertragingen te voorkomen.
1630LKB steunt de ambitie van dit pact en blijft beschikbaar om deze milieuprojecten zo goed mogelijk te begeleiden. De gemeente moet haar inspanningen opvoeren om de verbintenissen tegen 2030 na te komen. We moeten ons nu mobiliseren voor een groener en duurzamer, maar vooral realistisch Linkebeek!
-
Restauratie van de pastorie
De pastorie van Linkebeek verkeert momenteel in een zorgwekkende staat. Pastoor Elomo woont in een deel van het gebouw, terwijl de conciërge en zijn gezin een ander deel bewonen. Echter, het dak en verschillende saneringswerken moeten dringend worden uitgevoerd om de leefbaarheid van de locatie te garanderen.
Dit project wordt in samenwerking tussen de Kerkfabriek en de gemeente uitgevoerd. Hoewel deze werken al sinds 2014 worden besproken en oorspronkelijk gepland waren voor 2024, zijn ze opnieuw uitgesteld tot 2026. Tijdens de laatste gemeenteraad heeft 1630LKB de meerderheid ondervraagd over de reden van deze nieuwe vertraging. Het antwoord was dat de beschermde status van het gebouw extra administratieve procedures met zich meebrengt.
Hoewel we deze beperkingen begrijpen, vormt de staat van de pastorie een gezondheids noodtoestand. We vinden het essentieel om zonder verder uitstel actie te ondernemen en creatieve en effectievere oplossingen te onderzoeken om deze werken te versnellen. We zullen de schepenen bevoegd voor de Kerkfabriek en erfgoed regelmatig ondervragen over de voortgang van de werken.
Delen
-
Holleken Hoeve : Vernieuwing van de bestuurders van de Holleken Hoeve
Overeenkomstig de statuten van de gemeentelijke VZW “Ferme Holleken Hoeve” heeft de gemeenteraad :
- 5 nieuwe bestuurders benoemd uit de negen leden van de Raad van Bestuur. 1630LKB stelde vier kandidaten
- 3 gemeenteraadsleden die de verschillende fracties vertegenwoordigen op de Algemene Vergadering: Delphine Jacques (1630LKB) met Leonôr Ramos Tavares da SIlva en Pierri Vercheval (LB)
Na de stemming werden Antoinette Godin en Maciek Vanhoenacker geselecteerd en sluiten zich aan bij de drie kandidaten van de lijst van de burgemeester: Joëlle Grimault, Henri Goffin en Eric Verstraeten.
Echter, de weinig strikte interpretatie van de statuten van de VZW door de meerderheid roept vragen op over de wil om dit project echt te vernieuwen. We waren vooral verrast door de beslissing van de meerderheid om een bestuurder voor te dragen die al door de algemene vergadering was benoemd en wiens mandaat nog liep. We hopen dat deze zet geen poging is om een echte vernieuwing van het Ferme Holleken-project tegen te houden.
1630LKB herhaalt haar engagement om van Ferme Holleken een dynamische culturele en artistieke plek te maken, waar alle inwoners van Linkebeek zich welkom en betrokken voelen. Zoals aangegeven in ons programma, zullen de bestuurders van 1630LKB zich inzetten om de ontwikkeling van gevarieerde culturele activiteiten te stimuleren en te vergemakkelijken, in lijn met de verwachtingen die de inwoners van Linkebeek hebben geuit in onze burgerenquête.
Onze gemeente ontwikkelt zich, en daarmee ontstaan er vele uitdagingen en kansen. Of het nu gaat om mobiliteit, milieu of lokaal bestuur, wij blijven ons inzetten voor een dynamischer, inclusiever en duurzamer Linkebeek.
Wij danken u voor uw vertrouwen en blijven graag met u in gesprek. Aarzel niet om uw ideeën en zorgen met ons te delen, zodat we samen de toekomst van onze mooie gemeente kunnen vormgeven.
Tot snel,
Het team van 1630LKB