1. ZICH VERPLAATSEN
Onze ambitie: Uw vrijheid en veiligheid vergroten wanneer u zich in Linkebeek verplaatst.
Het “1630LKB”-team heeft de gemeente grondig doorkruist en vragen gesteld over de verwachtingen en bekommernissen van de burgers. Hieruit is een strategisch plan voortgekomen, dat niet alleen is ontworpen om aan de huidige behoeften te voldoen, maar ook om een langetermijnvisie en een voor iedereen toegankelijk levensideaal vorm te geven.
- Ons doel is om een harmonieuze leefomgeving te creëren waar elke bewoner zich veilig voelt en zich vlot kan verplaatsen, met aangapaste parkeeroplossingen voor de inwoners van Linkebeek. Wij streven naar een gemeente waarin wederzijds respect wordt gecombineerd met een duurzaam engagement van de burgers voor belangrijke projecten, via een participatieve en gezamenlijke aanpak die de verbondenheid tussen de inwoners versterkt en ervoor zorgt dat Holleken niet geïsoleerd raakt.
- Het strategisch plan “Zich verplaatsen in Linkebeek” is opgebouwd rond 4 kerndomeinen:
Verkeer
Ons doel is om de verkeersregels die van kracht zijn in Linkebeek te handhaven en zo de veiligheid van haar inwoners te waarborgen.
Specifieke maatregelen en initiatieven:
1.Ontwikkeling van een alomvattend mobiliteitsplan: Opstellen van een mobiliteitsplan dat rekening houdt met de bekommernissen van de inwoners, de specifieke kenmerken van Linkebeek en het verkeer uit de buurgemeenten. Dit plan zal worden opgestart bij de start van het gemeentelijk mandaat en geleidelijk worden uitgevoerd vanaf 2026, als een langetermijnproject.
2.Een lokale pendeldienst opzetten om de zachte mobiliteit en de toegankelijkheid te bevorderen: Om de inwoners van Linkebeek, vooral diegenen die in Holleken wonen, in staat te stellen naar het Gemeenteplein te komen zonder hun auto te moeten gebruiken, onderzoeken we de mogelijkheid om op aanvraag een pendeldienst op te zetten. Het doel van dit initiatief is om zachte mobiliteit te bevorderen en zo de ecologische voetafdruk te verkleinen en de toegang tot de buurtwinkels te vergemakkelijken zonder de parking te verstoppen.
De overlast van doorgaand verkeer verminderen:
- Zorgen voor een vlotte doorstroming van het verkeer in kwetsbare gebieden, zoals bepaald door de burgerpeiling, en het doorgaand verkeer ontmoedigen, in het bijzonder op secundaire wegen.
- Het plaatsen van flitspalen in samenwerking met de politiezone en het Vlaams Gewest om de naleving van de snelheidsbeperkingen te versterken.
- De toegangswegen tot scholen veiliger maken door het plaatsen van drempels, flitscamera’s en de mogelijke invoering van eenrichtingsstraten.
4.Haalbaarheidsonderzoek naar het beperken van verkeer voor niet-Linkebeekse inwoners tijdens de spitsuren, met als doel het verminderen van doorgaand verkeer en het instellen van ontlastroutes om niet-lokaal verkeer weg te leiden van woonwijken.
5.Versterking van de snelheidscontroles: Installatie van snelheidscamera’s en intensivering van politiecontroles om ervoor te zorgen dat de snelheidslimieten (30 km/u) op alle wegen en rond scholen worden nageleefd.
6.Verbetering van kwetsbare wegzones: Voltooïing van de oprichting van “Kiss & Ride”-zones rond scholen om het voor leerlingen gemakkelijker en veiliger te maken om van en naar school te gaan.
7.Optimalisatie van verkeersborden:
- Aanpassing en reiniging van verkeersborden (inclusief wegmarkering), met name die met betrekking tot snelheidsbeperkingen bij 30 km/u, die vaak niet goed zichtbaar zijn.
- Verbeterde bewegwijzering voor kwetsbare gebruikers (voetgangers, fietsers), die een prioriteit blijven op het gemeentelijk grondgebied.
- Verhoogde veiligheid van bepaalde kruispunten, pleinen en rotondes door verkeerslichten toe te voegen en eventueel bepaalde straten eenrichtingsverkeer te maken.
8.Versterking en reorganisatie van het parkeren in het centrum van de gemeente:
- Zorgen voor de strikte toepassing van het gebruik van lokale bewonerskaarten en de blauwe schijf, om de parkeerregulering te optimaliseren, door de controles te intensiveren.
- De haalbaarheid onderzoeken van de installatie van parkeermeters op het Gemeenteplein en Dapperen square, waarbij de eerste 15 tot 30 minuten gratis zijn, om een snelle doorstroming van voertuigen aan te moedigen en tegelijkertijd het langdurig parkeren overdag door niet-bewoners te beperken.
9.De parkeerzones op het Gemeenteplein en de Dapperensquare herinrichten door het aantal gelijkvloerse parkeerplaatsen te verhogen, ten behoeve van zowel bewoners als handelaars. Tegelijkertijd blijft een deel van het Gemeenteplein groen, sfeervol, uitnodigend voor ontmoeting, en bevorderlijk voor zachte mobiliteit, zonder dat het een strikte voetgangerszone wordt, om zo een evenwicht te bewaren tussen toegankelijkheid en levenskwaliteit. Daarnaast wordt er samengewerkt met de gemeente Ukkel om een parkeerruimte te creëren op het busplatform bij het station.
10.Reorganisatie van de parking aan de Brouwerijstraat,Molenstraat: in overleg met het buurtcommité de haalbaarheid bestuderen van een reorganisatie van het parkeren om de verkeersdoorstroming te verbeteren..
11.Toename politieaanwezigheid: Intensivering van de politieaanwezigheid ter plaatse om de naleving van de verkeersregels binnen de gemeente te waarborgen.
12.Reactiviteit van het gemeentebestuur: Snel reageren op specifieke verzoeken van bewoners met betrekking tot mobiliteit, onder meer door de aanstelling van een buurtbeheerder, om het overleg met omwonenden te verbeteren en de uitvoering van geplande plannen te vergemakkelijken.
Kwetsbare voetgangers & fietsers
Ons doel is om het verkeer van kwetsbare voetgangers en fietsers in onze gemeente te beschermen en te bevorderen..
Specifieke maatregelen en initiatieven:
1.Ontwikkeling van infrastructuur: Algemene wegverbeteringen– met bijzondere aandacht voor voetgangersinfrastructuur (verhardingen, wandelpaden enz.), wegmarkeringen (aanleg van zebrapadenin risicozones) en verlichting – om het verkeer van kwetsbare voetgangers en fietsers te bevorderen en veilig te stellen en tegelijkertijd de doorgang voor gemotiseerde voertuigen te beperken. Invoering van een veilige route om kinderen naar school te brengen in de vorm van een Pedibus-initiatief (zie VI “Begeleiden”).
2.Renovatie, uitbreiding en aanleg van voetpaden: Implementatie van een meerjarenplan voor het beheer van voetpaden, gebaseerd op een dynamische inventarisatie, met vermelding van het aantal meter dat elk jaar moet worden gerenoveerd en/of aangelegd.
3.Aanleg van fietspaden:
- Het creëren van nieuwe fietspaden waar mogelijk, waarbij prioriteit wordt gegeven aan fietsen, ondanks de beperkte breedte van sommige rijstroken.
- De Groupe de Recherche et d’Action des Cyclistes Quotidiens (GRACQ) en de Fietsersbond benaderen om toe te treden tot het fietspad “Cyclostrade F207” dat Linkebeek verbindt met strategische bestemmingen in en rond Brussel..
- De zichtbaarheid van deze paden verbeteren door ’s avonds de verlichting te verhogen, de wegmarkeringen aan te passen en bewegwijzering aan te brengen.
Bevordering van alternatieve vervoerswijzen:
- Bevordering van zachte mobiliteit en aanmoediging van het gebruik van alternatieve vervoerswijzen (NMBS,GEN,fietsen,scooters,deelauto’s met speciale parkeerplaatsen, enz.).
- Bevorderen van gedeelde mobiliteit in samenwerking met bedrijven zoals Poppy, Cambio, enz., om de afhankelijkheid van personenauto’s te verminderen en parkeercongestie in het centrum van de gemeente te verminderen, terwijl parkeerterreinen worden gereguleerd in overleg met belanghebbenden.
- De MIVB en De Lijn benaderen om de mogelijkheid te onderzoeken om enerzijds minder vervuilende (en mogelijk compactere) voertuigen in het verkeer te brengen op de lijnen die de gemeente doorkruisen en anderzijds de diensten ’s avonds en in het weekend te verbeteren, met name naar Holleken (bijvoorbeeld via ‘belbussen’).
- De controle op de doortocht van vrachtwagens op het gemeentelijk grondgebied versterken..
5.Plaatsing van fietsboxen: Implementatie van nieuwe fietsboxen, volgens de suggesties van burgers, om het parkeren van tweewielers te vergemakkelijken en te beveiligen.
6.Gevaarlijke gebieden beveiligen: de veiligheid verbeteren van paden die naar scholen leiden, straten zonder voetpaden die slecht onderhouden of slecht aangelegd zijn, met name door de openbare verlichting in bepaalde gebieden en passages te vergroten en door de bewegwijzering te versterken, ook op de grond, om automobilisten bewust te maken van risicogebieden.
7.Reflectie- en actiegroepen: Discussie- en actiegroepen: oprichting van discussie- en actiegroepen “Zich verplaatsen in Linkebeek” voor elke wijk, om snel te kunnen inspelen op de specifieke mobiliteitsbehoeften van de bewoners en om de aanstelling voor te stellen van een contactpersoon die het belangrijkste aanspreekpunt zou zijn tussen de burgers van de wijk en de gemeente.
GEN & NMBS
Het Gewestelijk ExpressNet (GEN)-project, dat meer dan 25 jaar geleden werd gelanceerd, voorzag oorspronkelijk de aanleg van 4 sporen op het volledige traject van lijn 124 (Charleroi-Brussel). Ondanks talrijke vergaderingen en onderhandelingspogingen werd er geen compromis bereikt, waardoor het project sinds 2017 op een laag pitje staat. Trouw aan ons engagement voor het milieu en het welzijn van de inwoners van Linkebeek blijven we actief op zoek naar alternatieven voor de vier sporen,, in de overtuiging dat er haalbare oplossingen bestaan.
In 2023 werden op direct initiatief van Damien Thiéry de onderhandelingen constructief hervat met belangrijke spelers zoals Infrabel, TUC Rail en het kabinet van de Vlaamse minister van Stedenbouw. Dankzij deze gesprekken kon een alternatief voor de vier sporen worden overwogen, waarbij het aantal sporen tussen Sint-Genesius-Rode en Moensberg werd teruggebracht tot twee. Tegelijkertijd blijft de deur openstaan voor een dialoog over de ecologische en sociale impact van deze nieuwe configuratie.
Specifieke maatregelen en initiatieven :
- De 4-sporen te beperken : We stellen voor om de door TUC Rail voorgestelde alternatieven, die voorzien in 4 sporen van Sint-Genesius-Rode, gevolgd door 2 sporen tot Moensberg, grondig te bestuderen.
- Behoud van de stations: We zullen strijden voor het behoud van de stations van Linkebeek en Holleken en vragen om een uitbreiding van de treindiensten in Holleken.
- De impact van de werken verminderen en het milieu beschermen: We zullen ons inspannen om de hinder die de werken voor de hele gemeente veroorzaken tot een minimum te beperken en de bescherming van het milieu tot een topprioriteit te maken. Dit omvat het verminderen van lawaai, trillingen en visuele vervuiling, om de levenskwaliteit van de bewoners te behouden.
- Aanleg van een veilig fietspad: We stellen voor om een fietspad aan te leggen om het doorgaand verkeer te verminderen, zonder extra grond in beslag te nemen of land te onteigenen, terwijl we de zachte mobiliteit en de toegang tot de stations versterken.
- Transparantie en overleg: We zullen volledig transparant zijn tegenover het publiek en ervoor zorgen dat alle beslissingen worden genomen in overleg met de omwonenden.
We zijn ervan overtuigd dat dit project, hoewel het essentieel is om aan de mobiliteitsbehoeften van de regio te voldoen, moet worden uitgevoerd met respect voor het milieu en de omwonenden en binnen een kader van constructief overleg. Het is van cruciaal belang dat dit project vooruitgang boekt, want elk jaar dat verloren gaat, gaat ten koste van Linkebeek en zijn inwoners.
Openbare werken & Wegen
Ons doel is om een uitgebreid register op te richten en het geleidelijk op het hele gemeentelijke grondgebied in te zetten om tegemoet te komen aan de behoeften van onze medeburgers en om bepaalde gevoelige locaties veilig te stellen.
Specifieke maatregelen en initiatieven:
1.Dynamisch kadaster: Ontwikkeling van een dynamisch kadaster om prioriteiten te stellen voor duurzame renovatie en herstel van wegen en paden, in nauwe samenwerking met de denktank en buurtcomités. Het plan zal geleidelijk worden ingevoerd over een periode van zes jaar.
2.Wegenontwikkeling:
- Gecoördineerde werkzaamheden om het kruispunt Dwersbos – Hollebeekstraat – Kasteeldreef veiliger te maken, met name ter hoogte van de fluitspeler..
- Rehabilitatie van geplaveide keermuren op de hellingen ( talud), voornamelijk in de betrokken dreven en secundaire straten.
3.Drainagewerkzaamheden:
- Het uitvoeren van een camera-analyse van alle bestaande riolen om de staat van de infrastructuur te beoordelen en prioriteiten voor interventie te identificeren.
- Verdere drainagewerkzaamheden in samenwerking met FARYS, volgens een herzien en goedgekeurd plan in overleg met de bevoegde autoriteiten en in transparant overleg met omwonenden. Vereist een kopie van de rioolplannen in de gemeente met vermelding van hun huidige staat.
- Zorg voor een duurzame oplossing om overstromingen te voorkomen in het lagere deel van Stationstraat en in kwetsbare gebieden van de gemeente, zoals in het lagere deel van Hollebeekstraat, Bloemhof, Perkstraat, enz.
4.Raadpleging en uitvoering van het draineringsdossier:
- Ontwikkeling van het gedeelte van de Hollebeekstraat tussen Amnesty Square en de NMBS-brug, met voorafgaande toestemming van de betrokken burgers.
- Hervatting en afronding van het draineringsdossier van Dreef Commandant Marissal en Oplinkebeek, in nauwe samenwerking met alle inwoners.
5.Stormbekken: Uitvoeren van een haalbaarheidsstudie voor de aanleg van een stormbekken op het Bankveld.
6.Bescherming en rehabilitatie: Bescherming van het voetpad en haalbaarheidsstudie voor de installatie van een voetpad op de Kleiveldstraat, evenals rehabilitatie van de straat.
7.Installatie van laadpalen voor elektrische voertuigen: Gecoördineerde selectie van verschillende locaties in de gemeente voor de installatie van openbare laadstations voor elektrische voertuigen.
8.Ontwikkeling van monumenten en gemeenschappelijke tuinen:
- Nachtelijke verlichting van monumenten en tuinen in overleg met burgers.
- Onderzoeken of het wenselijk is om paaltjes op bepaalde trottoirs te plaatsen om fout parkeren door voertuigen tegen te gaan.
- Aanleg van bijkomende oversteekplaatsen voor voetgangers en personen met beperkte mobiliteit
- Focus op investeringen voor duurzame en coherente stedelijke ontwikkeling.
9.Verbeterde communicatie voorafgaand aan geplande wegwerkzaamheden: Transparante verspreiding van de planning van wegenwerken via de website van de gemeente, het maandelijkse nieuwsbrief, de Facebook-pagina maar ook de buurtreferenties. Het doel is om de bevolking in staat te stellen een beter inzicht te geven in wat er op het spel staat, wat de prioriteiten van de werken zijn en vooral om hen in staat te stellen zich dienovereenkomstig te organiseren..
Klik op de thema's hieronder voor meer informatie.
